Véglegesítjük a szerkesztett szöveget

Hogyan dolgozunk? 5. rész

Mesélőink az interjú során óhatatlanul is mondhatnak olyat, amit végül mégsem szeretnének mással megosztani, vagy később eszükbe juthattak lényeges történetek, amelyekről az interjúk során nem esett szó.

Amikor elkészül az interjú első szerkesztett változata, akkor azt minden esetben visszaküldjük a mesélőnek. Ilyenkor nem csak az a fontos, hogy a pontosításra szoruló részleteket tisztázzuk: ugyanennyire lényeges, hogy a tartalmi kérdésekről is beszélgessünk. Mesélőink az interjú során óhatatlanul is mondhatnak olyat, amit végül mégsem szeretnének mással megosztani, vagy később eszükbe juthattak lényeges történetek, amelyekről az interjúk során nem esett szó. Arra biztatjuk a mesélőinket, hogy éljenek a módosítás lehetőségével, hiszen azt szeretnénk, ha a kész kötetet örömmel osztanák meg a leendő olvasókkal.

Amikor erre lehetőség van, a mesélőt az otthonában keresi fel a szerkesztő, az interjúkészítő társaságában. Jelenleg a vírushelyzet miatt online ejtjük meg ezeket a beszélgetéseket, vagy a mesélő által korrektúrázott szövegből dolgozunk.

Így mesél szerkesztőnk, Dániel a mesélőkkel való találkozásokról:

 „Minden egyes kötet szerkesztése során megtapasztalom a munkám kihívásait, nehézségeit, megélem az örömét, és fel tudom mérni az értékét is, de mindez önmagában nem elég: akkor van igazán értelme, ha az interjúalany és a megrendelő elégedett. Ehhez elengedhetetlen az
együttműködés. Mindig készülök ezekre a találkozásokra, hiszen szeretnék hozzájárulni a kölcsönös bizalom kialakulásához. Idegenként lépek a mesélők otthonába – én már sok mindent tudok róluk, ők viszont akkor találkoznak velem először. Ha sikerül közösen megteremtenünk az oldott légkört, a javítanivalók megbeszélése során a mesélők gyakran megosztanak még egy-egy történetet,
hozzáfűznek egy-egy megjegyzést a szöveghez. És az mindig külön öröm, ha valódi visszajelzést kapok a munkámra.”

Miután a szerkesztő eleget tett a mesélő kéréseinek – kihúzta és hozzáírta, amit kellett –, a szöveg a lektorhoz kerül, aki elvégzi az utolsó javításokat. Ha érdekel a szöveg további útja, keresd a sorozat következő részét!

Megosztás:
Share on facebook
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on linkedin

Amennyiben Ön is szeretné megőrizni szeretett családtagjai élettörténetét egy memoárkönyv formájában, lépjen velünk kapcsolatba, örömmel válaszolunk kérdéseire!

Kapcsolódó cikkek