Gyakran ismételt kérdések

Az első lépésként kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot. Egyeztetjük, hogy ki lenne a mesélő, és hogyan tudnánk minél inkább az Önök igényeihez megfelelően alakítani a folyamatot. Árajánlatot adunk, és ennek elfogadása után a megrendelő felkéri a leendő mesélőt az életútinterjúra. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen a mesélő beleegyezése és együttműködése nélkül nem tud létrejönni a beszélgetés és a kötet. Szerződést kötünk, és a mesélő is aláír egy beleegyező nyilatkozatot, így a keretek mindenki számára tiszták és világosak. Ezt követően sor kerül egy ismerkedő beszélgetésre a mesélő és az interjúkészítő között, és utána kezdetét veszi az interjúfolyamat.

Egy életútinterjú-sorozat a mesélő időbeosztásától függően akár pár héten belül lebonyolítható. Ezt követően nagyságrendileg fél év szükséges ahhoz, hogy a hanganyagból gördülékeny írást formáljunk, és elkészüljenek a kötetek.

Minden mesélő és minden élettörténet más és más. Vannak olyan mesélőink, akik bőbeszédűbbek, és vannak, akik szűkszavúbbak, amikor az életükről mesélnek. Többféle konstrukcióban dolgozunk mesélőinkkel és megrendelőinkkel attól függően, hogy melyik lehetőség a testhezállóbb számukra.

A fix verzióban három interjúülés anyaga alapján készül el a memoárkötet. Tapasztalatunk szerint az esetek többségében ennyi idő alatt arányosan elmesélhető egy élet története. Ha azonban a megrendelő és a mesélő inkább rugalmasan kezelné az interjúk számát, természetesen erre is lehetőséget biztosítunk.

Természetesen van lehetőség régi fényképek elhelyezésére. A képek kiválasztásakor azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni a képek technikai minőségét – ennek mérlegelésében grafikusunk szívesen segít.

Alapelvünk, hogy a mesélő szövegéhez hűek maradunk: lényeges tartalmi elemeket csak akkor húzunk ki vagy írunk hozzá, ha azt a mesélő kéri. Ugyanakkor a szerkesztő a hanganyag írásbelivé alakítása közben bizonyos ismétlődő vagy töltelékszavakat, töredékes mondatokat töröl, összevon, kiegészít, és az interjúkérdések sem jelennek meg a kötetben. A gépelt változathoz képest a szöveg körülbelül kétharmadára csökken.

Az életútinterjú alapvetően szubjektív műfaj: a kérdéseinkkel azt igyekszünk feltérképezni, hogy hogyan emlékszik a mesélő a saját életére. Természetesen a beszélgetés és a szerkesztés során objektív információkra is rákérdezünk, és ezeknek, ahol csak lehetséges, utána is nézünk. Az egyértelmű tárgyi tévedéseket a mesélővel egyeztetve javítjuk. Azokban az esetekben azonban, ahol az emlékek nem ellenőrizhetőek, ott kizárólag a mesélő emlékezetére hagyatkozunk.

A hanganyagot, valamint minden más nyersanyagot is a kötet elkészülése után archiváljuk, és a szerződésünkben meghatározott ideig tároljuk, majd töröljük.

A történetmesélésnek nincs korhatára. Az ember kamaszkorától kezdve fogalmazza meg saját magát összefüggő történetekben, innentől kezdve bármelyik időpillanatban lehet létjogosultsága annak, hogy elmeséljük életünk történetét. Vannak persze olyan kerek évfordulók vagy életesemények, amelyek természetüknél fogva magukban hordozzák az összegzés lehetőségét: ilyen egy születésnap, házassági évforduló, de akár a nyugdíjba vonulás vagy az első unoka megszületése.

Az emlékek meghallgatása, megírása nem azonos a pszichoterápiával; fontosnak tartjuk, hogy a kettő közé egyértelmű határt húzzunk. Interjúkészítőink nem képzett pszichológusok, és ez nem is szükséges képesítés egy életútinterjúk elkészítésekor. A pszichoterapeuta feladata, hogy a nehézséggel, elakadással küzdőket vagy azokat, akik az őket ért traumákat szeretnék feldolgozni, megfelelő terápiás eszközökkel támogassa. Ehhez komoly pszichológiai szaktudás kell, ami nem a Memoár Műhely interjúkészítőinek terepe: mi emlékekkel kapcsolatban kérdezünk és hallgatjuk a történeteket. Ugyanakkor azt már sokszor megtapasztaltuk, hogy az összpontosított jelenlét és elfogadó figyelem önmagában is hat, ahogy egy baráti beszélgetés is.

Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy mesélőink a számukra megfelelő körülmények között tudják felidézni az emlékeiket. Ha egy két-három órás interjú túlságosan megterhelő, akkor természetesen rövidebb interjúalkalmakra is van lehetőség.

Nem, a végleges szövegben kizárólag a mesélő történetei kapnak helyet, egyes szám első személyben elmesélve. A szöveget címmel ellátott fejezetekre tagoljuk a könnyebb befogadhatóság és átláthatóság érdekében.

Az interjúk szövegét természetesen szigorúan bizalmasan kezeljük és titoktartási nyilatkozattal védjük. Kizárólag olyan személyek férnek hozzá, akiknek közvetlen feladatuk van a szöveggel és a kötettel. Az interjúkészítőn kívül egyedül a gépelő és a szerkesztő látja a teljes anyagot. A szerkesztett, mesélő által jóváhagyott szöveget a lektor, a tördelő, a grafikus és a nyomda kapja kézhez. Ha erre külön engedélyt kapunk a mesélőtől, akkor a szövegből kiemelt anonimizált részeket megosztunk közösségi felületeinken.

Mesélőink egészsége kiemelten fontos számunkra, ezért igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az interjúk biztonságosak legyenek. 2020 márciusa óta online videóinterjúkat folytatunk azokkal a mesélőinkkel, akik számára komfortos ez a megoldás. Azt tapasztaljuk, hogy az online térben is megteremthető a beszélgetéshez szükséges bizalom, jól működik a folyamat. Azokban az esetekben, amikor a mesélő nem szeretne online interjún részt venni, közösen döntünk egy mindenki számára elfogadható megoldásról. Interjúkészítőink vállalják az interjúalkalmak előtti antigén tesztelést a megrendelő költségére. Ha a mesélő már be van oltva COVID ellen, és szabad téren zajlik az interjú, akkor tovább csökkenthető a fertőzés kockázata.