A könyv elnyeri végső formáját

Hogyan dolgozunk? 7. rész

Miután a szöveg tartalmilag véglegessé vált, a tördelő veszi kezelésbe. Nem is gondolnánk, hányféle szabályt kell figyelembe venni a szöveg elrendezésekor.

Hogy néhányat említsünk: egy jól tördelt oldalon például nem lehet háromnál több elválasztott szó a sor végén? Vagy kerülendőek a fattyú- és árva sorok, azaz egy önálló sorban magukban árválkodó szavak? És akkor a legkényelmesebb olvasni egy könyvet, ha soronként nagyjából 60 leütés szerepel benne. Ezek azok az apróságok, amelyekre oda kell figyelni ahhoz, hogy a szemnek kellemes szövegtükröt kapjunk.

Fotósunk mindeközben elkészít es portréképet a mesélőről. Ezáltal is szeretnénk közelebb hozni a mesélőt az olvasóhoz: a kép és a szöveg együttesen segít abban, hogy olvasás közben úgy érezzük, maga a mesélő a fülünk hallatára idézi fel a történeteit.

Mindezzel párhuzamosan a grafikus előkészíti a borítót: elfoglalja helyét a megrendelők által írt fülszöveg és a mesélőnkről készült fiatalkori fénykép, és kiválasztjuk a kötet hátuljára kerülő, szövegből kiemelt mottót. Sok kis apró részletet hangolunk össze annak érdekében, hogy az elkészült kötet igazán kézbe kívánkozzon.

Bár a köteteink többsége előre megtervezett borítóink egyikébe öltözik, volt már több olyan eset, amikor egyedi borítót szeretett volna a megrendelőnk. Az egyik ilyen borító kalandos történetét meséli el Anna:

„Egyik megrendelőnk a modernebb külső helyett konzervatívabb, patinásabb megjelenést szeretett volna a kötetének. Kiderült azonban, hogy szinte nincs is nyomda, ahol vállalnák a kemény táblás, bőrkötéses, aranyozott díszítésű könyvek elkészítését mindössze öt példányban a kitűzött határidőig. Az elszánt kutatómunka ellenére kezdtünk kifutni a helyben elérhető lehetőségekből. Ekkor sietett segítségünkre Márton Krisztina, a marosvásárhelyi Teleki Téka könyvrestaurátora, és a 90-es éveiben járó Krón Ernő bácsi, Krisztina könyvkötészeti mestere, akinek a története szintén megérdemelne egy Memoár Műhelyes kötetet. Kettejük fantasztikus munkájának hála létrejöhetett az egyik legkülönlegesebb Memoár Műhelyes borító, valódi szecessziós díszítéssel – és közben mi is sokat tanultunk az aranyozás és a vaknyomás rejtelmeiről. Család, barátok és ismerősök láncolata által jutottak el hozzánk a kötetek Budapestre, és a megbeszélt időben át is adtuk a csomagot a megrendelőinknek – bizony, ez még a 2020-as lezárás előtt volt, repülőn érkezett a csomag Budapestre egy kedves közvetítő által. Nem mondom, izgultunk egy kicsit, hogy minden összejöjjön, de a végeredmény magáért beszéltJ.”

A kötetek átadása után pedig szusszanunk egyet, és kíváncsian várjuk, hogyan fogadták a könyvet megrendelőink és családjuk.

Megosztás:
Share on facebook
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on linkedin

Amennyiben Ön is szeretné megőrizni szeretett családtagjai élettörténetét egy memoárkönyv formájában, lépjen velünk kapcsolatba, örömmel válaszolunk kérdéseire!

Kapcsolódó cikkek